Jak na vynikající jablečný štrůdl?


Co to je?

JableÄný Å¡trůdl můžete znát i pod názvy jableÄný závin, tažený závin nebo apfelstrudel. Základem je tÄ›sto (listové, tažené nebo kynuté) a sladká náplň z jablek, skoÅ™ice, rozinek a vlaÅ¡ských oÅ™echů. Tolik klasika. OvÅ¡em v dneÅ¡ní dobÄ› se už do náplnÄ› pÅ™idávají nejrůznÄ›jší obmÄ›ny například v podobÄ› tvarohu, brusinek nebo para oÅ™echů. Nutno ale podotknout, že to není na Å¡kodu, Å¡trůdlu to dodá Å¡mrnc a chuÅ¥ové pohárky zažijí jinou kombinaci chutí. 

jablka

Historie aneb kde vlastnÄ› jableÄný Å¡trůdl vznikl?

Možná vás jako první napadne Rakousko. Ano, RakuÅ¡ané tvrdí, že Å¡trůdl vznikl u nich a dokazují to také prvním receptem na nÄ›j. Ale jak už to u starších legendárních receptů bývá, není to tak jednoduché. JableÄný Å¡trůdl totiž vznikl pÅ™i obléhání VídnÄ› a úplnÄ› prvotní podobu mu tak vtiskli Turci a MaÄaÅ™i. Tím se vysvÄ›tluje podobnost s dezertem baklava a tÄ›stem filo.

Äaj

Pár rad od svÄ›tových cukrářů, aby se vám povedl ten nejchutnÄ›jší jableÄný Å¡trůdl:

  • Základem náplnÄ› jsou bezpochyby jablka, ty volte vždy kyselejší. Vytvoří totiž příjemný chuÅ¥ový kontrast.
  • Strouhejte je ale na hrubo nebo krájejte na kostiÄky.
  • PÅ™ed vrstvením na plát tÄ›sta z nich vždy vymaÄkejte pÅ™ebyteÄnou šťávu.
  • Do náplnÄ› pÅ™idejte lžiÄku cejlonské skoÅ™ice.
  • Aby se tÄ›sto nerozmoÄilo od jableÄné náplnÄ›, vždy vytvoÅ™te “podsypku” v podobÄ› strouhanky, tu můžete pÅ™edtím usmažit na másle.
  • Pokud chcete experimentovat, místo strouhanky použijte například strouhaný perník.
  • PÅ™ed podáním do trouby nohavici Å¡trůdlu propíchnÄ›te vidliÄkou, aby se pára mohla uvolňovat a nepotrhalo se tÄ›sto.
  • Hotový jableÄný Å¡trůdl pocukrujte mouÄkovým cukrem a můžete dozdobit Å¡lehaÄkou, vanilkovým krémem nebo kopeÄkem vanilkové zmrzliny.
  • Oblíbený je i závin s tvarohem nebo mákem a až vás omrzí sladké varianty, vyzkouÅ¡ejte závin se Å¡penátem a balkánským sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

Scroll to Top